Genel Bakış..
Action özeliği Photoshop'un kullanışlı özelliklerinden biridir, tekrarlanan işlemleri kaydedip daha sonra tekrar kullanabilme imkanı sağlayan bu özellik sayesinde, her seferinde aynı işlemleri yapmak zorunda kalmazsınız.
Benim işime yarayan en önemli anlardan biri: "Bir firma için aynı web tasarımı kullanan 50 adet website yapmam gerekiyordu, yaptığım logo her website için aynı yapıda olacaktı fakat değişik isimler içerecekti, logonun her birinin yapımı yaklaşık 10 dakika sürüyordu... Her birini ayrı ayrı yapmaya kalksam 500 dakika sadece logolara gidecekti...Yaptığım action ile sadece isimleri değiştirip bir tuşla logoyu hazır hale getirdim, sonuç olarak yaklaşık 50 dakikada tüm logolar hazırdı."
Bir diğer durum ise: Website içeriği olarak bir çok fotoğraf olduğunu düşünün ve bunların her biri üzerinde de hemen hemen benzer düzeltmeler (Kırpma, döndürme, boyutlandırma gibi) yapmanız gerektiğini varsayın, her bir fotoğrafla tek tek uğraşmak yerine, action ile tek tuşla her bir resim için aynı işlemi yapmanız mümkün olacaktır.
Veya: Farzedin bir fotoğraf üzerinde, birçok kademeden oluşan güzel bir uygulama yaptınız, bir zaman sonra başka bir fotoğrafa da aynısını uygulamak istiyorsunuz, fakat üzerinden zaman geçtiği için neler yaptığınızı tam olarak hatırlamıyorsunuz, iş başa düştü....Tekrar herşeyi baştan hatırlamaya ve yapmaya çalışacaksınız. Oysa action olarak hazırlamış olsaydınız, tek tuşla istediğiniz fotoğrafa aynı işlemleri uygulayabilecektiniz.
Neyse konumuza dönelim...Bu yazımızda, çok basitçe action oluşturmayı ve tekrar nasıl kullanılacağını inceleyeceğiz. Vereceğimiz örnekte fotoğraf üzerinde renk dolgunlaştırması ve yüzey hatlarının yumuşatılması tekniklerinden en basit ve hızlı olanını ele aldık Fig.1. Bu sayede hem action hazırlamayı hem de fotoğraf üzerinde hızlıca düzeltme yapmayı öğrenmiş olacaksınız.
Actions paneli...
Actions panelini menüden Window > Actions seçerek açabilirsiniz. İlk klasörde varsayılan olarak yüklü "action"ları görebilirsiniz ("Default Actions"), klasör içindeki herhangi bir "action"'ı başlat düğmesine tıklayarak sayfanıza veya objenize uygulamaya başlayabilirsiniz (Fig.2).
"set" düğmesine tıklayarak kendiniz için bir action set oluşturabilirsiniz (Kendi actionlarınız için klasör, "Default Actions" gibi) (Fig.2).
"action" düğmesine tıklayarak oluşturduğunuz set içine "action" kaydedebilirsiniz (Fig.2)..
İşe başlayalım...
İlk önce Fig.2'de gösterdiğimiz gibi "set" düğmesine tıklayarak kendi setinizi oluşturun ve size özel bir isim verin.
- 1. İşlem yapılacak fotoğrafınızı açın.
- 2. Artık action kaydetmeye başlayabiliriz. Action panelinde Fig.2'de gösterdiğimiz Yeni Action Oluştur ("Create New Action") düğmesine basarak action kaydımızı başlatalım (Not:Kayıt yapılırken zaman gözönünde bulundurulmaz, sadece verilen direktifler kaydedilir, yani acele etmenize gerek yok sakin sakin düşünerek basamakları oluşturun). Fig.3
- 3. Yeni Action oluştur butonuna tıkladığınızda yeni action için bilgileri gireceğiniz bir alan çıkacak.
Name: Action için bir isim girin,
Set: Actionın içinde bulunduğu klasör.
Function key: Oluşturacağınız action ile ilgili klavye kısa yol tuş kombinasyonu (Örnek; ctrl+shift+F6).
color: Action için renk seçeneği (çok da önemli değil!) Fig.3
- 4. "Record" düğmesine basarak kaydı başlatın.
- 5. Fotoğrafınızın bulunduğu katmana gelip sağ tıklayıp "Duplicate Layer" ile katmanın bir suretini çıkarın. Yeni katman için bir isim girin (Örnek:blur part)
- 6. Oluşturduğunuz katmanı seçili hale getirip. Filter > Blur > Gaussian Blur seçerek yarıçapı ("radius") 2 piksel olarak belirleyin (Önemli:burada kullandığım fotoğraf 265X300 px boyutunda, fotoğrafınızın boyutu büyüdükçe blur yarıçapını da büyütmeniz gerekir.)
- 7. Blur uyguladığınız katmanın blend modunu "Overlay" yapın, şeffaflık("Opacity") değerini de 50% olarak belirleyin. Fig.4
- 8. İşlem tamamlandı artık action kaydınızı durdurabilirsiniz. Fig.5
- 9. Şimdide oluşturduğunuz action'ı diğer bir fotoğrafta kullanalım. Fig.6
- 10. Açtığınız fotoğrafı ve actionı seçili hale getirip başlat düğmesine tıkladığınızda, kayıtlı işlemler yeni fotoğraf için uygulanacaktır. Fig.6
Özellikle web tasarım uygulamalarında, web nesnelerinin bazılarını (Buton, Navigasyon Bar, banner vb.) ufak tefek değişikliklerle tekrar tekrar kullanırız. Yönlendirmelerle birlikte yapılan action sayesinde, bu tip nesnelerimizi kolayca istediğimiz renk ve boyutta tek tuşla oluşturabiliriz.
Web tasarım veya diğer masaüstü tasarımlarınızda kullanacağınız fotoğrafları, oluşturacağınız action'lar sayesinde hızlıca düzenleyebilirsiniz.
Kolay gelsin...